top of page

Waarom katten de voorkeur geven aan stromend water

Bijgewerkt op: 22 sep. 2023

Het is een fenomeen dat veel katteneigenaren zullen herkennen: je kat lijkt de voorkeur te geven aan het drinken van water uit de kraan of een drinkfontein in de plaats van uit een waterkom met stilstaand water. Maar waarom geven katten eigenlijk de voorkeur aan stromend water? En welke positieve invloed kan het gebruik van een drinkfontein hebben op de gezondheid van je harige vriendje? Je komt het hieronder allemaal te weten!Kat drinkt stromend water uit de kraan.


Natuurlijke voorkeur


Katachtigen zijn sinds jaar en dag heel kieskeurig als het om de versheid van hun drinkwater gaat. En gelijk hebben ze!

In stilstaand water krijgen bacteriën sneller de kans om zich te vermenigvuldigen waardoor ziekten zich kunnen verspreiden. Stromend water blijft fris en zuurstofrijk, wat het aantrekkelijker maakt voor katten. In de natuur gaan ze dan ook vaak drinken uit stromende bronnen zoals kleine riviertjes en beekjes.


Visuele en auditieve stimulatie


Katten zijn van nature heel nieuwsgierige wezens en worden vaak aangetrokken tot bewegende objecten en geluiden. Het stromende water van een kraan of drinkfontein trekt hun aandacht en kan hen stimuleren om te drinken.


Gezondheidsvoordelen


Katten hebben, net zoals alle andere dieren, voldoende hydratatie nodig om gezond te blijven. Sommige katten drinken niet genoeg uit een kom met stilstaand water, wat kan leiden tot uitdroging of (ernstige) urinewegproblemen. Stromend water kan hen aanmoedigen om meer te drinken en zo de gezondheid te verbeteren.


Spel en entertainment


Soms kan het drinken van stromend water aanzien worden als een vorm van entertainment. Ze proberen het water te vangen of gaan ermee spelen, wat de mentale stimulatie bevordert.


Heb je het gevoel dat je kat niet genoeg water drinkt en wil je daarnaast wat meer mentale verrijking aanbieden? Dan kan je overwegen om een drinkfontein aan te schaffen. Deze biedt de voordelen van stromend water, zonder dat je de kraan de hele tijd moet laten open staan. Daarnaast zijn de meeste drinkfonteinen uitgerust met een filter, waardoor je kat altijd toegang heeft tot schoon en fris water. Het is een eenvoudige manier om de hydratatie van je kat te verbeteren en hun welzijn te ondersteunen.


Dus, de volgende keer dat je je afvraagt waarom je kat zo graag uit de kraan drinkt, denk eraan dat het in hun natuur zit en dat stromend water voor hen gewoon onweerstaanbaar is!

59 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page