top of page
-
Een nieuwe puppyEen nieuwe pup brengt hopelijk plezier in het gezin voor vele jaren, kies hem dan ook zorgvuldig! Koop bij voorkeur een puppy bij een erkende fokker of bij particulieren waar de pups in huiselijke sfeer opgroeien en je kennis kan maken met de teef. De pup blijft best bij zijn moeder tot hij 8 weken oud is. Bij aankoop moet de pup gechipt zijn en beschikken over een Europees paspoort waarin de reeds toegediende vaccinaties vermeld staan. Gewoonlijk is het eerste vaccinatiespuitje gegeven bij de fokker, voor de volgende prikjes kom je best even langs in de praktijk. De fokker zal er voor zorgen dat de pup op uw naam geregistreerd wordt, mocht dit niet gebeurd zijn dan maken we dit ook in orde. Om gezondheidsproblemen te voorkomen kom je best al in de week na aanschaf van de pup langs voor een eerste controle.
-
VaccinatieEen pup krijgt bij de fokker een eerste “puppyspuit” tegen honden- en kattenziekte op 6 weken. Op een leeftijd van 9 weken wordt het eerste complete vaccin toegediend en op 12 en 16 weken ouderdom worden de tweede en derde inspuitingen gegeven. De vaccinatie moet jaarlijks herhaald worden, bij dit bezoekje aan de dierenarts hoort ook een algemene gezondheidscontrole. Voor honden die regelmatig contact hebben met andere honden wordt ook een inenting tegen kennelhoest aangeraden. Wanneer de hond meegaat naar het buitenland of de Ardennen is het wettelijk verplicht de hond te laten inenten tegen hondsdolheid. Deze injectie is 3 jaar geldig, maar wel pas na een wachttijd van 21 dagen.
-
OntwormingEen puppy moet tot de leeftijd van 6 maanden maandelijks ontwormd worden, en daarna 4 x per jaar. U kan in de praktijk terecht om het meest geschikte ontwormingsmiddel aan te schaffen. Belangrijk om te weten is dat bepaalde rassen overgevoelig kunnen zijn aan veel gebruikte ontwormingsmiddelen.
-
Vlooien en tekenVlooien veroorzaken jeuk en haarverlies en kunnen ook lintwormen overdragen. Bij de bestrijding van vlooien wordt zowel naar de huisdieren zelf als naar de omgeving gekeken. Teken zijn kleine parasieten die struikgewas en gras wachten tot een geschikte gastheer zoals de hond of kat voorbij komt. Ze komen bloed zuigen en kunnen op die manier gevaarlijke ziekten zoals ziekte van Lyme overdragen. De meest geschikte producten tegen vlooien en teken zijn te verkrijgen bij uw dierenarts.
-
Hond mee op vakantieAls uw hond mee op reis gaat is een vaccinatie tegen hondsdolheid of rabiës wettelijk verplicht. Het vaccin moet de eerste keer 3 weken voor vertrek toegediend worden en is 3 jaar geldig. Naargelang de bestemming moeten nog extra voorzorgsmaatregelen genomen worden, zoals voldoende en de juiste bescherming tegen parasieten.
-
Castratie reuOm bepaalde gedragsproblemen te vermijden, en ook om later geen last te krijgen van de prostaat wordt castratie aangeraden bij reuen vanaf de leeftijd van 6-8 maanden. Deze operatie is een kleine ingreep, de hond is enkele uren nadien alweer wakker en kan dan weer naar huis.
-
Sterilisatie teefDe eerste loopsheid treedt meestal op tussen 6 en 12 maanden. Wanneer U overweegt uw teefje te laten steriliseren, kan dit best gebeuren voor of 2 à 3 maanden na die eerste loopsheid. Het risico op tumoren in de melkklieren ( de meest voorkomende kanker bij teefjes) wordt enkel dan gereduceerd met 90 %. Dankzij de sterilisatie kan de teef op latere leeftijd ook geen last krijgen van een baarmoederontsteking, wat een levensbedreigende ziekte is. Het gebruik van de prikpil vergroot de kans op baarmoederontstekingen en wordt sterk afgeraden.
-
De oude hondBij grote rassen spreek men van een “senior” vanaf 7 jaar , bij kleine rassen vanaf 9 jaar. Vanaf dan is het zeker nuttig om regelmatig een bloed- en urineonderzoek te laten uitvoeren om afwijkingen vroegtijdig te detecteren zodat we tijdig kunnen ingrijpen. Een aanpassing van de voeding kan in deze levensfase erg belangrijk zijn.
-
Afscheid van uw hondAfscheid nemen van uw lieveling is altijd erg pijnlijk maar soms is een pijnloze euthanasie spijtig genoeg de enige uitweg om verder lijden te voorkomen. Wij proberen u te begeleiden bij deze moeilijke beslissing en zullen ervoor zorgen dat het in alle rust kan verlopen.
-
GeneesmiddelenGeneesmiddelen koopt u bij voorkeur bij uw dierenarts die het medisch dossier en de specifieke gevoeligheden van uw hond kent. De dierenarts weet ook welke geneesmiddelen best niet samen toegediend worden. Geef nooit geneesmiddelen voor mensen, de dosering is vaak erg verschillend en er kunnen ernstige bijwerkingen optreden.
bottom of page